FİKRİ MÜLKİYET HAKKI
Fikri Mülkiyet Korunması ile Rekabet Gücünün Artırılması
Birçok yeni ürün ve hizmetler, farklı türde fikrî mülkiyeti bünyelerinde barındırırlar, ileriyi gören işletmeler, FM varlıklarında gizli olan değerleri ortaya çıkarmak ve bunları iş stratejilerinde etkili bir şekilde kullanmak meselesi ile karşı karşıyadırlar. Fikrî mülkiyet varlıklarını korumak konusuna zaman ve enerji harcayan firmalar, rekabet güçlerini birden fazla şekilde yükseltebilmektedirler. Fikrî mülkiyet koruması aşağıdaki hususlarda yardımcı olmaktadır:
- Firmanın ürün ve hizmetlerinin, rakipler tarafından kopya edilmesi veya fazlaca yakın bir şekilde taklit edilmesinin engellenmesi,
- Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) ve pazarlama konusunda yapılan yatırım harcamalarının israf olmasından kaçınılması,
- Bir marka adı ve marka yaratma stratejisi yoluyla bir kurumsal kimlik yaratılması,
- Lisans, imtiyaz, veya Fikri Mülkiyet temelli diğer tür sözleşme veya anlaşmalar yapılması,
- Firmanın tamamının pazar değerinin yükseltilmesi,
- Risk sermayesi temini ve finansman kaynaklarına erişimin kolaylaştırılması,
- Yeni pazarlara erişimin sağlanması.
Bunlardan başka, Fikri Mülkiyet koruması edinmeden önce başkalarının Fikri Mülkiyet hakları ile çelişki olasılığını sistematik şekilde araştıran firmalar, gereksiz davaları engelleyebilmekte ve bu şekilde zaman ve diğer kaynak israfını önleyebilmektedirler.
İŞ HAYATINDA FİKRİ MÜLKİYET
Giderek daha fazla bilgi-temelli nitelik kazanan ekonomide, Fikrî Mülkiyet günlük iş yönetimi kararlarında başlıca değerlendirme öğelerinden birisidir. Yeni ürünler, markalar ve yenilikçi tasarımlar, hemen her gün pazara sunulmaktadır; bunlar yenilik dürtüsünün ve insan yaratıcılığının sonuçlarıdır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ’ler) ise sık olarak bu yenilikçi girişimlerin ardındaki itici güçtür. Maalesef, KOBİ’lerin yenilikçi ve yaratıcı kapasitesinden her zaman tam olarak yararlanılamamaktadır, çünkü birçok KOBİ, Fikrî Mülkiyet Hakları Sistemi’nin, veya bu Sistemin KOBİ’lere buluşları, markaları, ve tasarımları bakımından sağlayabileceği korumanın, farkında değildir.
İyi bir buluş veya tasarım korunmasız bırakılırsa, söz konusu ürün veya hizmet, bunları daha uygun bir fiyatla ticarileştirme bakımından daha avantajlı konumda olan, daha büyük kapasiteli rakiplere kaptırılabilir, bu durumda ise buluşu veya tasarımı ilk kez yapan taraf, herhangi bir mali yarar veya ödülden yoksun kalır. Bir işletmenin fikrî mülkiyetinin yeterli şekilde korunması, bu tür potansiyel hak ihlalini caydırmak ve fikirleri gerçek pazar değeri olan işletme varlıklarına dönüştürmek bakımından oldukça önemlidir.
Fikri Mülkiyet Sisteminin tüm avantajlarını kullanmak, işletmelere kendi yenilikçi ve yaratıcı kapasitelerinden yararlanma imkânı sağlar; bu ise, daha fazla yenilikçi gayreti cesaretlendirir, gelişmesine yardımcı olur.